Gebruik jou 5 sintuie op 'n kalfboerdery

Gebruik jou 5 sintuie op 'n kalfboerdery

"Ek het 'n baie spesifieke strategie wat ek gebruik wanneer ek beeste loop," sê Jarred Kopkey, 'n verteenwoordiger vir MicroBasics en jarelange kalfteler.

Ek gebruik al 5 sintuie op verskeie maniere om te oordeel hoe diere vaar. Met baba kalfies begin ek mee . Ek begin deur na die neus te kyk, beweeg dan aan na die oë, en dan na die ore, en assesseer dan asemhalingstempo. Daarna sal ek bene en liggaamstoestand evalueer. Ek gebruik die inligting wat ek met my oë versamel het om die dier teen sy naaste te oordeel.

I luister vir hoes en, eerlikwaar, soms kan jy selfs skure van naburige diere hoor kom. As dit baie raserig is, kalwers baljaar of baie rondbeweeg, kan hulle honger of gestres wees. As dinge stil is en kalwers tevrede en gelukkig is, gaan dit gewoonlik redelik goed.

Ek hou baie daarvan om my hande op die kuit te sit en voel hulle om te help om liggaamstoestand te bepaal, veral as ek dit koop. Maar ek voel ook vir baie ander dinge soos om die beddegoed te evalueer om te identifiseer of daar vog teenwoordig is. Kniel in die beddegoed as jy met nat knieë opstaan, benodig die kuit nuwe of dieper beddegoed.

Toe ek op die kalfplaas was en baie gehad het om te doen, het ek aan die winderige kant gekom en reuk elke ry, eerder as om na elke kalf te kyk. Daar is 'n paar skure wat 'n duidelike reuk het. Reuk kan ook gebruik word om die varsheid van voer te evalueer, en om te evalueer hoe goed ventilasiestelsels vars lug inbring.

Ek het geproe omtrent alles wat jy 'n kalf kan voer. Voorgereg, melkvervanger, selfs bymiddelprodukte, en elektroliete. Ek hou daarvan om goed in my mond te sit om te sien hoe dit proe om 'n gevoel te kry van hoe dinge op kalfvlak proe.

Gebruik al jou 5 sintuie om met jou eie subjektiewe oordeel vorendag te kom oor hoe 'n bevolking vaar. Op 'n individuele basis kan jy gereedskap gebruik, soos 'n termometer en 'n stetoskoop. Om die bevolking te beoordeel, gebruik ek daarvan om al my 5 sintuie te gebruik om te voel hoe alles inmekaar steek.

 

Geskryf deur: Mariah Gull, MS


Los kommentaar

Let wel, kommentaar moet goedgekeur word voordat dit gepubliseer word